• Boerderij

  Schapenteelt en akkerbouw

  "De Hal" is een echte Texelse boerderij die samen met de naastgelegen stolp op de rijksmonumentenlijst prijkt. Al negen generaties is de boerderij in bezit van de

  Lees hieronder verder ->>
 • Historie

  De geschiedenis van "De Hal" gaat terug tot de 17e eeuw

  Boerderijcamping De Hal is al negen generaties in bezit van de familie Keijser. Ooit was de Hal een klein

  Lees hieronder verder ->>
 • 1

De geschiedenis van "De Hal" gaat terug tot de 17e eeuw

Boerderijcamping De Hal is al negen generaties in bezit van de familie Keijser. Ooit was de Hal een klein Texels buurtschap. De stolpboerderij die later op dit terrein werd gebouwd dateert uit 1753 en is een Rijksmonument. Tegenwoordig wordt de stolp bewoond en de boerderijcamping gerund door Jan-Jacob en Patricia Keijser. 

De Hal was in 1637 een buurtschap met 24 haardsteden. De eerstbekende bewoners zijn Pieter Barentsz en zijn vrouw Martje Cornelis die in 1680 trouwden. Eind 18e eeuw werd Sijbrand Pietersz. Keijser (1767-1835) eigenaar van "De Hal". Sindsdien is de boerderij altijd in de familie gebleven. Keijser had 8,5 hectare land bij de plaats en bezat daarnaast boerderijen in De Waal, aan de Schilderweg, de Waalderstraat en in De Westen. Zelf woonde hij in de Weverstraat in Den Burg.

schapen kopkont

In 1894 werd de nieuwe stolp (ook rijksmonument) gebouwd en de ongehuwde Jan Sijbrandsz. Keijser (1865-1905) ging daarin wonen. In 1920 kocht Jacob "Hoogeberg" (Hallerweg 51) waar hij een nieuw woonhuis liet bouwen voor zijn zoon Sijbrand.

"De Hal" zelf werd woning voor vaste medewerkers. In 1965 verhuisden Sijbrand Keijser en zijn Neeltje Eelman van "Hoogeberg" naar "De Hal" en betrokken hun zoon Jacob en diens echtgenote Margaretha Dros "Hoogeberg".

182

In 1982 verhuisden Jacob en Marga naar "De Hal". Zij verkochten de boerderij aan Jan-Jacob (1975-) en Patricia Knol, verbouwden de naastgelegen stolp opnieuw tot woonhuis waar zij nog steeds wonen. Jan-Jacob en Patricia breidden de boerderij verder uit tot een gemengd bedrijf en runnen samen met Marga de camping en het gastenverblijf. Zij hebben twee dochters: Marieke en Rianne.

Sijbrand (1966) en Albert (1967) zijn de oudere broers van Jan-Jacob. Sijbrand is getrouwd met Reinalda Slagter, woont in Alkmaar en heeft drie kinderen: Koen, Anne en Imme. Albert is getrouwd met Pacho Alberto en woont in Amsterdam.

Vrij naar: Boerderijenboek: geschiedenis en naamgeving van alle boerderijen op Texel hun eigenaren en bewoners (C.J. Reij, C. Hoogerheide en C.J.G. van Empel, november 1998)

facebooklogo

download

ANWBCamping.nl

246x0w